Gå til hovedinnhold

Sannes & Ødegaards Astroshow - "Ad Astra 2222"


Henter programmet...

Finnes det livsformer på fjerne exoplaneter? Hvordan skal menneskene komme til andre solsystemer? Finn ut mer om den spektakulære utforskningen som foregår i rommet og hvordan fremtidens stjernereiser vil finne sted.

Sci-fi-forfatter og meteorittleter Anne Mette Sannes & astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard tar publikum med på en reise gjennom tid og rom og besøker merkelige planeter rundt fjerne stjerner, vakre gasståker, galakser som kolliderer, sultne superslurpere, steiner fra rommet, underlige fenomener og gigantiske avstander.

Oppdagelsene som er gjort det siste året og utforskningen som finner sted, vil ha betydning for menneskehetens fremtid og vårt syn på oss selv!

Romsonder og teleskoper både på bakken og i rommet har revolusjonert vårt forhold til verdensrommet. Daglig kommer fascinerende og oppsiktsvekkende bilder fra planeter, tåker, stjerner og andre fenomener. Med dagens utstyr kan astronomene se hvordan superslurpende sorte hull sluker hele stjerner og planetsystemer. Vi får se hvordan planeter og stjerner blir til og følger romsonder på Mars, i bane rundt Saturn og på vei til Pluto.

Dette året blir svært begivenhetsrikt i verdensrommet: Fredag 15. februar dundret en 17 meter stor asteroide gjennom atmosfæren i Russland og forårsaket de største skadene fra et astronomisk fenomen i moderne tid. Samme kveld suste en 65 meter stor asteroide forbi Jorden på rekordnær avstand. Sent på høsten kan vi, dersom vi er heldige, oppleve en av de flotteste kometene noensinne. I september kommer det enorme sorte hullet i Melkeveiens kjerne til å sluke en stor sky av støv og gass. Publikum får høre mer om disse og andre begivenheter på himmelen.

Høsten 2011 var Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard eneste norske deltagere på historiens første stjerneskipskonferanse – i Orlando, USA. Over 1000 forskere fra hele verden diskuterte hvordan menneskene i løpet av 200 år kan besøke et annet solsystem.

Gjennom boktrilogien Ad Astra beskriver de hvordan en slik ferd vil finne sted og hvordan den påvirker deltagerne og menneskene på bakken.

Publikum får også se og holde flere meteoritter og får høre mer om norske meteoritter og kratre.

 

Avisomtaler:

Halvannen fascinerende time med en herlig blanding av fakta, fremtidsfiksjon,forskning, bilder og musikkvideoer (Stig Persson, Østlandets blad)

Energisk astropar som utfyller hverandre veldig godt (Truls Lereggen, Opdalingen)

De formidler det kjempebra, og på en veldig fordøyelig måte (publikummer til Opdalingen)